Jest to szlachetny owoc. Tak tak owoc! Mało kto wie, że dynia nie jest warzywem, ale owocem, na dodatek jagodowym!
Smakuje wyśmienicie zarówno na słonko jak i na słodko, do dań łagodnych i pikantnych.
Ma mnóstwo wartości odżywczych w miąższu jak i w pestkach, które zawsze po wydrążeniu suszę i podjadam jako przekąskę.
Oto jeden z przepisów na szybkie i zdrowe danie z wykorzystaniem dyni.
Składniki:
200g kaszy bulgur z vermicelli
2 cebule
1 duża cukinia
1 papryka czerwona
1 papryka żółta
1 ząbek czosnku
ok 400 g wypestkowanej, obranej pokrojonej w kostkę surowej dyni
200g gorgonzoli
sól
pieprz cayenne
tymianek
olej kokosowy
sos sojowy, odrobinę do smaku
oliwa do skropienia dyni w czasie pieczenia
Przygotowanie:
Kaszę bulgur gotujemy według przepisu na opakowaniu.
Dynię skropioną oliwą pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni ok 20 min aż będzie miękka.
Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i podsmażamy razem z wyciśniętym ząbkiem czosnku na dużej patelni. Dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę czerwoną i żółtą a następnie cukinię także pokrojoną w kostkę. Całość podsmażamy aż warzywa zmiękną. Doprawiamy odrobiną sosu sojowego, pieprzem cayenne, tymiankiem (może być suszony). Na koniec dodajemy upieczoną dynię.
Wszystkie składniki mieszamy na patelni.
Nakładamy do głębszych talerzy kaszę a następnie warzywa.
Przed podaniem dodajemy rozgniecioną gorgonzolę.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz