Ja uwielbiam wszelkiego rodzaju kasze.
Jem je przez okrągły rok, ale teraz w okresie jesienno-zimowym, kiedy dieta jest uboższa w świeże warzywa i owoce, polecam jeść kasze jeszcze częściej.
Są bowiem znakomitym źródłem wielu cennych składników m.in. magnezu, cynku, żelaza, potasu czy witamin z grupy B.
Tym razem wybrałam kaszę orkiszową.
Nie będę się rozpisywała nad jej znakomitymi właściwościami, bo mnóstwo jest takich informacji w internecie.
Załączam także ściągę z opisem najważniejszych wartości kilku najbardziej popularnych rodzajów kasz znalezione na Pinterest, do której często sięgam.
Danie to świetnie smakuje podane razem z zasmażanymi ziemniakami a ser gorgonzola doskonale zaostrza smak potrawy.
Składniki ( dla 2 osób):
4 duże pieczarki do faszerowania (takowe są np. w Biedronce)
1 duża cebula
ząbek czosnku
1 cukinia
kasza orkiszowa 100g
ser gorgonzola 150g
odrobina sosu sojowego
sól
pieprz czarny
olej kokosowy do smażenia
Przygotowanie:
Kaszę gotujemy według przepisu na opakowaniu.
Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy razem z wyciśniętym ząbkiem czosnku na patelni.
Umytą cukinię kroimy w drobną kostkę i podsmażamy razem z cebulą.
Dodajemy ugotowaną, odcedzoną kaszę, całość mieszamy i doprawiamy solą, pieprzem i odrobiną sosu sojowego.
Farsz przekładamy do umytych pieczarek.
Farsz przekładamy do umytych pieczarek.
Wierzch posypujemy pokrojoną w kostkę gorgonzolą.
Całość zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok 25 minut.
Pierwsze 15 min. przykrywam zawartość folią aluminiową, po tym czasie piekę bez przykrycia.
Pierwsze 15 min. przykrywam zawartość folią aluminiową, po tym czasie piekę bez przykrycia.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz