Dlaczegóżby nie zrobić nieco zdrowszej wersji tej najbardziej znanej włoskiej potrawy.
Nie ma przecież rzeczy niemożliwych.
Oto przepis na fit pizzę, którą robi się w zaledwie kilkanaście minut.
Składniki ( na jeden placek):
2 łyżki mąki ryżowej ( można użyć swoje ulubione mąki)
2 łyżki mąki orkiszowej
1 jajko
4 łyżki mleka roślinnego (może być zwykłe mleko)
szczypta proszku do pieczenia
odrobina oliwy
sól, przyprawa do pizzy
ulubiony sos (ja zrobiłam lekko pikantny musztardowo-pomidorowy)
dodatki - według uznania ( moja wersja jest z gruszką, serem pleśniowym, orzechami włoskimi i rukolą)
Przygotowanie:
Wszystkie składniki na ciasto dokładnie mieszamy i wlewamy na mocno rozgrzaną patelnię ( średnica ok 25 cm).
Dobrze rozsmarowujemy ciasto, żeby miało równą grubość na całej powierzchni placka.
Pieczemy ok 2 minut aż będzie można przewrócić ciasto na drugą stronę.
Po przewróceniu, zdejmujemy patelnię z ognia, smarujemy sosem i układamy swoje dodatki.
Wierz posypujemy jeszcze odrobiną mieszanki włoskich ziół.
Przykrywamy pokrywką i ustawiamy na niewielkim ogniu na ok 10 minut aż wszystkie składniki będę ciepłe a ser się rozpuści.
Na ostatnią minutę podkręcamy lekko ogień, żeby spód był bardziej chrupiący.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz