Składniki:
Ciasto kruche:
250 g mąki krupczatki
80 g cukru pudru
150 g zimnego masła
1 żółtko
Owoce:
1 kg jabłek (użyłam gatunku letniego Close)
sok z połówki cytryny
3 łyżki cukru (ja użyłam brązowego)
Kruszonka:
100 g mąki krupczatki
50 g cukru pudru
50 g zimnego masła
Przygotowanie:
Masło rozcieramy z mąką, dodajemy żółtko, cukier puder i zagniatamy ciasto. Formujemy z niego kulkę, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na ok 30 minut.
Schłodzonym ciastem wykładamy formę, nakłuwamy widelcem w kilku miejscach i podpiekamy spód ok 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Następnie lekko studzimy. W międzyczasie jabłka myjemy, obieramy ze skórki, wydrążamy środki i kroimy na kawałki, układamy na podpieczonym spodzie. Jabłka skrapiamy sokiem z cytryny i posypujemy cukrem. Kruszonkę robimy w standardowy sposób. Do miski wsypujemy mąkę, cukier puder i dodajemy pokrojone w kostkę masło. Palcami rozcieramy masło z mąką i cukrem aż powstaną grudki ciasta (czyli kruszonka).
Owoce posypujemy kruszonką. Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez ok 40 minut aż wierzch się lekko zarumieni. Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem i podajemy z gałką lodów waniliowych.
SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz