To niezwykłe połączenie sprawia, że z prostych składników wychodzi bardzo smaczne danie.
Składniki:
200 g makaronu tagliatelle ( jak użyłam z lubczykiem)
3 duże dojrzałe pomidory
kilka pomidorków koktajlowych
1 cebula
2 ząbki czosnku
listki świeżego oregano lub bazylii (bądź suszone)
garść rukoli
tarty parmezan do posypania ( lub inny twardy ser)
kapary - ja użyłam te z zalewy
szczypta cukru
sól
pieprz
oliwa
Przygotowanie:
Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu.
Cebulę obieramy i kroimy w kostkę i podsmażamy na oliwie.
Pomidory obieramy ze skórki, dodajemy zioła (oregano, bazylia), szczyptę cukru i miksujemy blenderem na gładki sos, wlewamy na patelnię jak cebulka będzie zeszklona. Następnie wyciskamy czosnek, doprawiamy solą i pieprzem i dodajemy kapary (kilka sztuk do smaku).
Nakładamy na talerz w kolejności: makaron, sos pomidorowy, garść rukoli i posypujemy serem. Dekorujemy pomidorkami koktajlowymi.
SMACZNEGO !!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz