Pojawiło się w polskich sklepach wiele mało znanych wcześniej odmian kasz z różnych zakątków świata.
Ostatnio odkryłam kaszę bulgur w wersji razowej. Taka trochę mało znana w Polsce, na Bliskim Wschodzie jest podstawą wielu posiłków. Powstaje ona ze zbożowych ziaren twardej pszenicy durum.
Jest o wiele bardziej pożywna niż kuskus czy ryż. Posiada bardzo dużo błonnika oraz witaminy (głownie z grupy B), a także minerały takie jak potas, żelazo, fosfor czy mangan.
Ma niski indeks glikemiczny i małą zawartość cukru, dzięki czemu jest doskonałym posiłkiem osób chorych na cukrzycę.
W połączeniu ze składnikami zawierającymi białko (cieciorka, warzywa strączkowe itp.) dostarczamy organizmowi wszystkich niezbędnych elementów i substancji w jednym daniu.
Dodatkowym i bardzo ważnym walorem tej kaszy jest to, że jest bardzo smaczna i łatwa w przygotowaniu
W Polsce jest mniej popularna, ale dostępna bez problemu ( ja kupiłam ją w niewielkim sklepie osiedlowym).
Zatem zachęcam wszystkich: jedzmy kasze! :)
Składniki:
200 g kaszy bulgur
1 duża cebula
300 g pieczarek
1 cukinia żółta
1 cukinia zielona
puszka cieciorki konserwowej
3 pomidory
listek świeżej bazylii
kilka listków świeżego oregano
ząbek czosnku
sól
pieprz
2 łyżki sosu sojowego
ostra papryka
szczypta sumaku
olej
Przygotowanie:
Warzywa myjemy, kroimy w kostkę a następnie podsmażamy na głębokiej patelni (dodajemy w kolejności: cebula, pieczarki, cukinie). Wszystkie warzywa dusimy, dodajemy 2 łyżki sosu sojowego.
Pomidory obieramy, kroimy w ćwiartki, dodajemy listki bazylii, oregano, ząbek czosnku, pieprz oraz sól i miksujemy blenderem na gładki sos pomidorowy. Sos wlewamy na patelnię i wszystko razem dusimy jeszcze chwilę, doprawiamy szczyptą sumaku oraz ostrej papryki.
Na koniec dodajemy odcedzoną cieciorkę. Mieszamy.
Podajemy z ugotowaną według przepisu na opakowaniu kaszą bulgur.
SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz