Uwielbiam domowe zupy, kojarzą mi się z ogromną ilością warzyw i zieleniny, tak od zawsze gotowała moja Babcia, Mama a teraz gotuję ja.
Same świeże, młode warzywa... i jak tu nie kochać lata? :)
Składniki:
3 młode ziemniaki
3 marchewki
1 pietruszka
1 seler
30 dag fasolki szparagowej żółtej
30 dag zielonego, młodego groszku
natka pietruszki
2 ząbki czosnku
sól
łyżka sosu sojowego
świeżo mielony czarny pieprz
3 kulki ziela angielskiego
jogurt typu greckiego
2 litry wody
Przygotowanie:
Wszystkie warzywa dokładnie myjemy, obieramy cieniutko i kroimy w kostkę (ziemniaki, seler) i talarki (marchewkę, pietruszkę). Z fasolki odcinamy końcówki i kroimy na połówki. Groszek wyłuskujemy ze strączków. Ząbki czosnku obieramy, przecinamy na pół.Wszystkie warzywa gotujemy na małym ogniu przez ok. pół godziny aż zmiękną. Doprawiamy solą, świeżo zmielonym pieprzem, zielem i łyżką sosu sojowego.
Podajemy z łyżką jogurtu i natką pietruszki.
SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz