sobota, 21 października 2017

Kaszotto z warzywami, pieczoną dynią i gorgonzolą, czyli jesień na talerzu

Dynia to jedno w bardziej ulubionych przeze mnie skarbów jesieni.
Jest to szlachetny owoc. Tak tak owoc! Mało kto wie, że dynia nie jest warzywem, ale owocem, na dodatek jagodowym!
Smakuje wyśmienicie zarówno na słonko jak i na słodko, do dań łagodnych i pikantnych.
Ma mnóstwo wartości odżywczych w miąższu jak i w pestkach, które zawsze po wydrążeniu suszę i podjadam jako przekąskę.
Oto jeden z przepisów na szybkie i zdrowe danie z wykorzystaniem dyni.

Składniki:
200g kaszy bulgur z vermicelli
2 cebule
1 duża cukinia
1 papryka czerwona
1 papryka żółta
1 ząbek czosnku
ok 400 g wypestkowanej, obranej pokrojonej w kostkę surowej dyni
200g gorgonzoli
sól
pieprz cayenne
tymianek 
olej kokosowy
sos sojowy, odrobinę do smaku
oliwa do skropienia dyni w czasie pieczenia


Przygotowanie:
Kaszę bulgur gotujemy według przepisu na opakowaniu.
Dynię skropioną oliwą pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni ok 20 min aż będzie miękka.
Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i podsmażamy razem z wyciśniętym ząbkiem czosnku na dużej patelni. Dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę czerwoną i żółtą a następnie cukinię także pokrojoną w kostkę. Całość podsmażamy aż warzywa zmiękną. Doprawiamy odrobiną sosu sojowego, pieprzem cayenne, tymiankiem (może być suszony). Na koniec dodajemy upieczoną dynię.
Wszystkie składniki mieszamy na patelni.
Nakładamy do głębszych talerzy kaszę a następnie warzywa.
Przed podaniem dodajemy rozgniecioną gorgonzolę.


Smacznego!!!