piątek, 13 kwietnia 2018

Pizza z patelni

Kto z nas nie lubi pizzy? No właśnie, chyba nie znam takiej osoby. Bo pizzę lubi każdy!
Dlaczegóżby nie zrobić nieco zdrowszej wersji tej najbardziej znanej włoskiej potrawy. 
Nie ma przecież rzeczy niemożliwych.
Oto przepis na fit pizzę, którą robi się w zaledwie kilkanaście minut. 

Składniki ( na jeden placek):
2 łyżki mąki ryżowej ( można użyć swoje ulubione mąki)
2 łyżki mąki orkiszowej
1 jajko
4 łyżki mleka roślinnego (może być zwykłe mleko)
szczypta proszku do pieczenia
odrobina oliwy
sól, przyprawa do pizzy
ulubiony sos (ja zrobiłam lekko pikantny musztardowo-pomidorowy)  
dodatki - według uznania ( moja wersja jest z gruszką, serem pleśniowym, orzechami włoskimi i rukolą)

Przygotowanie:
Wszystkie składniki na ciasto dokładnie mieszamy i wlewamy na mocno rozgrzaną patelnię ( średnica ok 25 cm). 
Dobrze rozsmarowujemy ciasto, żeby miało równą grubość na całej powierzchni placka.
Pieczemy ok 2 minut aż będzie można przewrócić ciasto na drugą stronę. 
Po przewróceniu, zdejmujemy patelnię z ognia, smarujemy sosem i układamy swoje dodatki. 
Wierz posypujemy jeszcze odrobiną mieszanki włoskich ziół.
Przykrywamy pokrywką i ustawiamy na niewielkim ogniu na ok 10 minut aż wszystkie składniki będę ciepłe a ser się rozpuści.  
Na ostatnią minutę podkręcamy lekko ogień, żeby spód był bardziej chrupiący.

Smacznego!!!