środa, 14 czerwca 2017

Makaron orkiszowy z zielonym pesto, świeżym szpinakiem i suszonymi pomidorami

Udało mi się kupić na targu świeży, polski szpinak. Uwielbiam tą zieloną dawkę żelaza :)
Wyszedł z tego niezwykle zdrowy i smaczny obiad.
Z podanych składników wychodzą porcje dla dwóch głodnych osób. 

Składniki:
250g makaronu z mąki orkiszowej 
duży pęk świeżego szpinaku
2 małe cebule
2 ząbki czosnku
słoiczek zielonego pesto ok. 190g
150g suszonych pomidorów (ja użyłam z zalewy z oliwy z oliwek)
sól
pieprz
gałka muszkatołowa
oliwa z chili do smaku 
łyżka masła
parmezan do posypania

Przygotowanie: 
Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Po odcedzeniu wrzucamy na patelnię i mieszamy z pesto.
Na drugiej patelni rozpuszczamy masło i podsmażamy pokrojoną w drobną kostkę cebulę.
Liście szpinaku myjemy, kroimy w dosyć duże kawałki i dorzucamy do cebulki. 
Gdy szpinak zacznie zmniejszać swoją objętość doprawiamy solą, pieprzem, gałką muszkatołową oraz wyciskamy czosnek. Na koniec dodajemy pokrojone na kawałki suszone pomidory.
Szpinak łączymy w makaronem. Całość doprawiamy delikatnie oliwą z chili.
Możemy podać z parmezanem.

Smacznego!!!