wtorek, 13 czerwca 2017

Tarta cytrynowa

Jestem fanką wszelkiego rodzaju tart, zdecydowanie! 
Na słodko lub słono, z owocami lub warzywami, latem i zimą.
Kruche ciasto jest bardzo "wdzięczne" w swojej uniwersalności zastosowania a na dodatek przygotowuje się je niezwykle szybko.
Ten delikatnie słodki a zarazem lekko kwaskowaty deser to idealna propozycja na szybkie wiosenne ciacho.
Pomysł na tę tartę zaczerpnęłam ze strony Moje Wypieki, modyfikując go nieco według własnego uznania.

Składniki:
Ciasto kruche: 
250g mąki krupczatki (może być zwykła pszenna)
80g cukru pudru
150g zimnego masła
1 żółtko
odrobina soku z cytryny

Masa cytrynowa: 
250g śmietanki 30% dobrze schłodzonej
4 duże jajka 
sok wyciśnięty z 2 cytryn
100g cukru trzcinowego
skórka starta z 1 cytryny
2 łyżki mąki ziemniaczanej 

Przygotowanie:
Masło rozcieramy z mąką, dodajemy cukier puder, żółtko, sok z cytryny i zagniatamy ciasto. Formujemy z niego gładką kulkę, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na ok. 30 minut. Po tym czasie schodzonym ciastem wykładamy formę do tarty, spód podpiekamy 15 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Miksujemy śmietankę, dodając po kolei jajka oraz pozostałe składniki. 
Powstanie dosyć rzadka, gładka masa, którą wlewamy na podpieczony spód.
Całość pieczemy ok. 35 minut aż masa delikatnie się podrumieni i dobrze zetnie. 
Najlepiej smakuje dobrze schłodzona. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem.

Smacznego!!!