czwartek, 7 grudnia 2017

Pieczarki faszerowane kaszą, cukinią i gorgonzolą

Oto propozycja na szybki, smaczny i zdrowy obiad.
Ja uwielbiam wszelkiego rodzaju kasze.  
Jem je przez okrągły rok, ale teraz w okresie jesienno-zimowym, kiedy dieta jest uboższa w świeże warzywa i owoce, polecam jeść kasze jeszcze częściej. 
Są bowiem znakomitym źródłem wielu cennych składników m.in. magnezu, cynku, żelaza, potasu czy witamin z grupy B. 
Tym razem wybrałam kaszę orkiszową. 
Nie będę się rozpisywała nad jej znakomitymi właściwościami, bo mnóstwo jest takich informacji w internecie. 
Załączam także ściągę z opisem najważniejszych wartości kilku najbardziej popularnych rodzajów kasz znalezione na Pinterest, do której często sięgam.
Danie to świetnie smakuje podane razem z zasmażanymi ziemniakami a ser gorgonzola doskonale zaostrza smak potrawy. 

Składniki ( dla 2 osób):
4 duże pieczarki do faszerowania  (takowe są np. w Biedronce)
1 duża cebula
ząbek czosnku
1 cukinia
kasza orkiszowa 100g
ser gorgonzola 150g
odrobina sosu sojowego
sól
pieprz czarny
olej kokosowy do smażenia

Przygotowanie:
Kaszę gotujemy według przepisu na opakowaniu.
Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy razem z wyciśniętym ząbkiem czosnku na patelni. 
Umytą cukinię kroimy w drobną kostkę i podsmażamy razem z cebulą.
Dodajemy ugotowaną, odcedzoną kaszę, całość mieszamy i doprawiamy solą, pieprzem i odrobiną sosu sojowego. 
Farsz przekładamy do umytych pieczarek. 
Wierzch posypujemy pokrojoną w kostkę gorgonzolą. 
Całość zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok 25 minut.
Pierwsze 15 min. przykrywam zawartość folią aluminiową, po tym czasie piekę bez przykrycia.

Smacznego!!!