poniedziałek, 18 czerwca 2018

Kotleciki jaglano-cieciorkowe ze świeżą kolendrą

Co jakiś czas robię różne różniaste wersje kotlecików jaglanych. 
Tym razem padło na duet z cieciorką z dodtakiem świeżej kolendry. 
Do tego proponuję letnią sałatkę z sałaty, sera halloumi i marynowanych buraczków z orzechami włoskimi. 
Taki obiad to idealny pomysł na upalne dni bo jest dosyć lekki, ale syty.

Składniki:
100g kaszy jaglanej
240g czyli puszka cieciorki konserwowej
1 cebula
2 ząbki czosnku
świeża kolendra
czosnek niedźwiedzi
sól himalajska
kurkuma
pieprz ziołowy
pieprz czarny
olej kokosowy do podsmażenia cebuli

Przygotowanie:
Kaszę jaglaną gotujemy chwilę dłużej niż według przepisu na opakowaniu.
Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy delikatnie razem z wyciśniętym czosnkiem na patelni.
Do miski wrzucamy ugotowaną kaszę, odcedzoną cieciorkę, zeszkloną cebulę wraz czosnkiem oraz przyprawy do smaku. 
Całość blendujemy na gładką masę. Formujemy kotleciki i układamy na blaszcze wyłożonej papierem do pieczenia. Można posypać sezamem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok 30 minut. 

Smacznego!!!







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz