poniedziałek, 28 maja 2018

Niech żyje maj! Niech żyją szparagi!

Kocham maj. Maj mógłby trwać przynajmniej 2 razy dłużej niż pozostałe miesiące.
Kocham maj za konwalie i bzy, za urodziny mojej mamy i dzień matki. W tym roku to także moje święto :)
Kocham maj także za pierwsze świeże pachące warzywa i owoce. 
O tej porze roku ogarnia mnie totalne szaleństwo zakupowe na pobliskim rynku.
Wyposzczona po zimie na burakach i ziemniakach spragniona jestem zieleniny na talerzu.
No i właśnie przeżywam swój kulinarny raj. 
Niech moc witamin będzie z nami!

Takie risotto lub kaszotto gości w mojej kuchni bardzo często, tylko zmieniają się kolory dodatków.
Ta wersja jest ze świeżymi szparagami i botwinką.
Jem zazwyczaj taki posiłek jak przystało na zaabsorbowaną mamę w locie łychą z miski.
Jeśli robię wersję dla gości podaję z łososiem zapiekanym w cydrze.
To bon appetit drodzy Państwo!

Składniki: (dla dwóch głodnych osób)
ok. 200 g kaszy/ryżu/mieszanki - ja zazwyczaj mieszam quinoa, amarantus i bulgur
pęczek zielonych szparagów
pęczek botwinki
1 duża cebula cukrowa
1 ząbek czosnku
kilka pieczarek
kilka pomidorków koktajlowych
sól
pieprz
pieprz cayenne
olej kokosowy
pół kostki warzywnego bulionu

Przygotowanie:
Kaszę gotujemy chwilę krócej niż zalecenie na opakowaniu. W mniejszej ilości wody z dodatkiem kostki bulionowej.
Na patelni podsmażamy na oleju kokosowym pokrojoną w kostkę cebulkę z wyciśniętym ząbkiem czosnku. 
Dodajemy pokrojone pieczarki i szparagi. Dusimy przez ok 5 min pod przykryciem. 
Następnie dodajemy pokrojoną botwinkę i pomidorki koktajlowe. 
Mieszamy z kaszą i doprawiamy do smaku według uznania. 
Jeszcze ok. 2 minut całość trzymamy na małym ogniu.

Jeśli ktoś ma ochotę na łososia zapiekanego w cydrze to przepis jest banalnie prosty.
W naczyniu żaroodpornym zapiekamy posolonego i popieprzonego łososia podlanego cydrem. Łącznie pieczemy w 200 stopniach ok 40 min, w zależności od wielkości kawałka.
Najpierw przez połowę czasu pod przykryciem, następnie odkrywamy.
Nie trzeba już kropić cytrynką. 


Smacznego!!!






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz