wtorek, 16 stycznia 2018

Kotleciki buraczano-jaglane

Moja Mama zawsze była bardzo kreatywna w kuchni. 
Jednak odkąd przeszłam na wegetarianizm zadziwia mnie niesłychanie swoją inwencją.
Co i rusz wymyśla jakieś ciekawostki, które okazują się być wyśmienite w smaku i jednocześnie bardzo zdrowe.
Przepis na kotleciki buraczano-jaglane autorstwa mojej Mamy.
Pomysł na ten przepis został zaczerpnięty z innego bloga, nie wiem już nawet którego, jednak jest on nieco zmodyfikowany według gustu naszego podniebienia :)  
Bardzo polecam, są smaczne zarówno na ciepło jaki i na zimno!
Mi smakują w zestawieniu z zasmażanymi ziemniakami oraz dynią własnej produkcji.

Składniki:
100 g kaszy jaglanej 
3 małe buraki
2 małe cebule
ząbek czosnku
3 łyżki mąki
natka pietruszki
sól 
pieprz
sos sojowy odrobinę do smaku
szczypta papryki ostrej
szczypta papryki słodkiej
szczypta kminu mielonego
do posypania jasny sezam lub czarnuszka
olej kokosowy do smażenia cebuli

Przygotowanie:
Kaszę jaglaną gotujemy 2 minuty dłużej niż według przepisu na opakowaniu, aby była bardziej kleista. Po ugotowaniu studzimy. Surowe, umyte i obrane buraki ścieramy na tarce o średnich oczkach. Cebulę kroimy drobno i podsmażamy razem z wyciśniętym ząbkiem czosnku.
Kaszę, buraki, cebulę z czosnkiem oraz wszystkie przyprawy mieszamy dokładnie. 
Możemy dodać do masy np. pestki słonecznika.
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni.
Z masy formujemy kotleciki, posypujemy sezamem lub czarnuszką i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Kotleciki pieczemy ok 45 minut.
Ja podaję z pieczonymi ziemniaczkami oraz dynią.

Smacznego!!!