Otóż, odkąd nie jem mięsa zaczęłam jeść dużo więcej warzyw i czuję się dzięki temu znakomicie.
Jeśli jednak komuś brakuje wędzonego posmaku może dodać wędzone tofu.
Jeśli jednak komuś brakuje wędzonego posmaku może dodać wędzone tofu.
Polecam użyć groch łuskany, ponieważ nie trzeba go wcześniej moczyć w wodzie.
Składniki:
ok 250 g grochu łuskanego w połówkach
2 duże ziemniaki
2 marchewki
korzeń pietruszki
kawałek selera
2 ząbki czosnku
kawałek pora
sól
pieprz
majeranek
5 kulek ziela angielskiego
1 listek laurowy
1 listek laurowy
Przygotowanie:
Ziemniaki, marchewkę, pietruszkę, seler oczyszczamy i kroimy w kostkę.
Groch płuczemy na sitku pod strumieniem wody .
Do garnka nalewamy ok 2,5 litra wody, wrzucamy pokrojone warzywa, czosnek, ziele angielskie oraz przepłukany groch i gotujemy do miękkości, aż groch się rozklei i lekko rozgotuje, co naturalnie zagęści zupę.
Można wrzucić kostkę rosołową warzywną.
Doprawiamy wedle upodobań. Ja użyłam bez kombinowania: sól, pieprz i majeranek.
Na koniec posypujemy natką pietruszki.
SMACZNEGO :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz