piątek, 21 lutego 2014

Grochówka wegetariańska

Pewnie większość ludzi na hasło "grochówka wegetariańska" reaguje zdziwieniem, jako to grochówka bez boczku czy kiełbasy?
Otóż, odkąd nie jem mięsa zaczęłam jeść dużo więcej warzyw i czuję się dzięki temu znakomicie.
Jeśli jednak komuś brakuje wędzonego posmaku może dodać wędzone tofu.

Polecam użyć groch łuskany, ponieważ nie trzeba go wcześniej moczyć w wodzie.

Składniki:
ok 250 g grochu łuskanego w połówkach
2 duże ziemniaki
2 marchewki
korzeń pietruszki
kawałek selera
2 ząbki czosnku
kawałek pora
sól
pieprz
majeranek
5 kulek ziela angielskiego
1 listek laurowy

Przygotowanie:
Ziemniaki, marchewkę, pietruszkę, seler oczyszczamy i kroimy w kostkę.
Groch płuczemy na sitku pod strumieniem wody .
Do garnka nalewamy ok 2,5 litra wody, wrzucamy pokrojone warzywa, czosnek, ziele angielskie oraz przepłukany groch i gotujemy do miękkości, aż groch się rozklei i lekko rozgotuje, co naturalnie zagęści zupę.
Można wrzucić kostkę rosołową warzywną.
Doprawiamy wedle upodobań. Ja użyłam bez kombinowania: sól, pieprz i majeranek.
Na koniec posypujemy natką pietruszki.

SMACZNEGO :)