poniedziałek, 24 lutego 2014

Kasza gryczana z tofu i warzywami

Jakby nie patrzeć, to bardzo zdrowy i jednocześnie smaczny posiłek. A dodatkowo prosty i szybki w wykonaniu.

Składniki:
150 g kaszy gryczanej
150 g tofu
1/2 puszki kukurydzy
kilka różyczek brokułu
1 marchewka
1/2 puszki fasolki szparagowej zielonej
1/4 papryki czerwonej
kiełki fasoli "Mung"
sól
pieprz czarny
pieprz ziołowy
1 suszona papryczka chili
sos sojowy -  do smaku
papryka słodka
olej rzepakowy

Przygotowanie:
Kaszę gryczaną gotujemy w wodzie ok 15 min.
Marchew oczyszczamy i kroimy w talarki. Warzywa podduszamy z niewielką ilością oleju na głębokiej patelni aż zmiękną (ok 15 min). 
Warzywa można także ugotować na parze bądź zapiec w piekarniku.
Następnie przesypujemy do nich ugotowaną, odcedzoną kaszę gryczaną.
Dodajemy pokrojone w kostkę tofu.
Przyprawiamy do smaku. Ja uwielbiam sos sojowy i również używam go do tej potrawy.
Podajemy na ciepło.
Można użyć do polania ulubionego sosu (np. pomidorowego z cebulką), ja polecam odrobię słodkiego sosu chilli, który nadaje lekkiej pikantności potrawie.

SMACZNEGO !!!