środa, 26 lutego 2014

Czekoladowe pralinki

Wszyscy dzisiaj szaleją w kuchni przygotowując pączki lub faworki. Ja postanowiłam wyłamać się z tradycji i zrobić coś innego, ale równie kalorycznego :)
Polecam takie czekoladowe szaleństwo, zdecydowanie poprawia nastrój i smakuje wyśmienicie!

Składniki:
  • na pralinki
150 g ciemnej czekolady
150 g serka mascarpone
  • do dekoracji
50 g ciemnej czekolady
płatki migdałowe
orzechy włoskie
można dodać łyżkę mocnej zaparzonej kawy lub alkoholu (np. whisky lub ulubionego likieru)

Przygotowanie:
Serek mascarpone wyjmujemy wcześniej z lodówki, żeby osiągnął temperaturę pokojową.
Czekoladę łamiemy na kawałki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej. 

Jak najlepiej przygotować taką kąpiel wodną?
Miskę z połamaną czekoladą stawiamy na garnku z gotującą się wodą, zmniejszamy ogień. Gdy czekolada zacznie się rozpuszczać, delikatnie zaczynamy ją mieszać, aby uzyskała jednolitą kremową konsystencję.

Czekoladę odstawiamy do ostygnięcia.
W tym czasie miksujemy serek mascarpone ok 3 minuty aż stanie się puszysty. Dodajemy do niego roztopioną czekoladę (lekko ciepłą, ale nie gorącą) i delikatnie mieszamy łyżeczką. Taką jednolitą masą wstawiamy do lodówki na ok 40 minut. Kiedy zastygnie formujemy z niej kulki, układamy na talerzu i wkładamy z powrotem do lodówki.
W międzyczasie ponownie rozpuszczamy czekoladę.
Pralinki polewamy czekoladą i posypujemy płatkami migdałowymi i orzechami lub ulubionymi dodatkami.

Jest to świetny pomysł na szybki i cudownie czekoladowy deser :)

SMACZNEGO !!!