piątek, 4 kwietnia 2014

Makaron po chińsku z warzywami i tofu

Jest to to chyba jedna z prostszych potraw chińskich, którą można przygotować samemu w domu, ale polecam zakupić dobre, oryginalne produkty.
Do tego typu dań idealnie jest użyć woka.
Polecam zapoznać się z poradami dotyczącymi smażenia w woku np. na stronie: http://taotao.pl/porady_ciekawostki/k1,11/id,2,smazenie_na_woku.html

Składniki:
opakowanie makaronu Vermicelli 200 g
15 g grzybów Mun
tofu naturalne ok 100 g
marchewka
pół papryki czerwonej
por
cebula
pędy bambusa, pół słoiczka tj ok 150 g
sos sojowy
sól
pieprz cayenne
pieprz syczuański
olej

Przygotowanie:
Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Grzyby Mun zalewamy gorącą wodą, pozostawiamy na ok 10 min i odcedzamy.

Warzywa myjemy, obieramy, kroimy w kostkę i smażymy na rozgrzanym oleju cały czas mieszając.
Dodajemy grzyby Mun oraz odcedzone pędy bambusa. 
Doprawiamy do smaku sosem sojowym oraz solą, pieprzem cayenne oraz pieprzem syczuańskim. Na koniec kroimy tofu w kostkę i dodajemy do warzyw.


SMACZNEGO !!!