sobota, 29 marca 2014

Sałatka "samo zdrowie"

Cieciorka zwana inaczej grochem włoskim lub ciecierzycą. Jest idealnym składnikiem wielu dań jak np. zup, pas (w postaci zmiksowanej) oraz jako dodatek do sałatek.
Posiada mnóstwo cennych składników odżywczych. Jest bogata witaminy z grupy B (B6 i B9) oraz mikroelementy takie jak fosfor, cynk, potas, magnez, żelazo, a także błonnik.
Posiada dużo białka, którego skład aminokwasów przypomina pełnowartościowe białko pochodzące z mięsa. Dlatego tak często gości ona na talerzach jaroszy. A przy okazji jest bardzo smaczna.

Taka sałatka to świetny pomysł na przekąskę. A z własnoręcznie upieczonym chlebkiem smakuje po prostu wyśmienicie:)

Składniki:
puszka cieciorki gotowanej na parze (ja użyłam firmy Bonduelle)
kuskus razowy (szklanka)
pomidory suszone z zalewy ( ok pół słoika)
puszka tuńczyka w sosie własnym
rukola ( duża garść)
oliwa z oliwek - ja wykorzystałam oliwę z zalewy pomidorów suszonych
ocet balsamiczny 
syrop klonowy

Przygotowanie:
Kuskus przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, studzimy. Cieciorę odcedzamy na sitku, przesypujemy do miski, dodajemy odsączonego tuńczyka. Pomidory kroimy w kostkę. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą. Na wierzch posypujemy rukolą. Sos przygotowujemy mieszając oliwę, odrobinę octu balsamicznego i syropu klonowego i przed podaniem polewamy sałatkę.

SMACZNEGO :)