poniedziałek, 12 maja 2014

Duet doskonały, czyli rabarbar z truskawkami

Jest to bardzo klasyczne  połączenie kruchego ciasta z tym wspaniałym duetem owocowym jakim są właśnie truskawki z rabarbarem. Nie sposób mu się oprzeć :)
Efekt: wiosenne, lekkie ciasto, idealne jako słodki dodatek do popołudniowej kawki. 

Składniki:
Ciasto kruche:
250 g mąki krupczatki
80 g cukru pudru
150 g zimnego masła
1 żółtko
odrobina soku z cytryny
Owoce:
2 długie łodygi rabarbaru
ok 300 g truskawek
3 łyżki cukru trzcinowego
Kruszonka:
100 mąki krupczatki
50 g cukru pudru
10 g cukru z prawdziwą wanilią ( ja dałam Kotanyi )
50 g zimnego masła

Przygotowanie:
Masło rozcieramy z mąką, dodajemy żółtko, cukier puder, sok z cytryny i zagniatamy ciasto,. Formujemy niego kulkę, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na ok 30 minut.
W międzyczasie myjemy truskawki, odsączamy, pozbawiamy szypułek. Rabarbar myjemy, osuszamy i kroimy w ok. 2-3 cm kawałki. Na patelni podduszamy delikatnie rabarbar z truskawkami, dodajemy ok 3 łyżki cukru trzcinowego (ok 10 minut żeby owoce lekko zmiękły).
Schłodzonym ciastem wykładamy formę do tarty, podpiekamy spód ok 15 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Następnie lekko studzimy.
Kruszonkę robimy w standardowy sposób. Do miski wsypujemy mąkę, cukier i dodajemy pokrojone w kostkę masło. Palcami rozcieramy masło z mąką i cukrem aż powstaną grudki ciasta (czyli kruszonka).
Owoce wykładamy na podpieczony spód, posypujemy z wierzchu kruszonką, pieczemy w piekarniku ok 30 minut w tej samej temperaturze.
Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem.

SMACZNEGO !!!