środa, 6 sierpnia 2014

Tarta OREO z mascarpone i borówkami

Ta tarta jest bardzo prosta i szybka w wykonaniu a przede wszystkim nie wymaga pieczenia.
Idealna na ciepłe dni jako deser do popołudniowej kawki. 

Składniki:
opakowanie ciastek Oreo 176 g
100 g masła 
200 g śmietany 36% dobrze schłodzonej
opakowanie serka Mascarpone 250 g
borówki amerykańskie 200 g
7 łyżeczek cukru pudru

Przygotowanie:
Ciastka Oreo ( w całości) mielimy, najlepiej mikserem. Masło rozpuszczamy w łaźni wodnej, studzimy i mieszamy z ciastami. Masę wykładamy na formę do tarty i wkładamy do lodówki na ok godzinę.
Śmietanę ubijamy na sztywno (ok 5 min na najwyższych obrotach), dodajemy cukier puder oraz serek mascarpone, delikatnie mieszamy. 
Masę śmietanową wykładamy na ciastka, na wierzchu układamy umyte wcześniej owoce i schładzamy w lodówce przez minimum godzinę (a najlepiej całą noc).

SMACZNEGO !!!