poniedziałek, 3 marca 2014

Cukinia faszerowana amarantusem i warzywami

Amarantus - moje nowe odkrycie.  Jest nazywany "zbożem przyszłości", mimo że jego historia sięga kilku tysięcy lat.
Co zawiera w swoim składzie:
  • więcej wapnia niż mleko
  • więcej żelaza niż szpinak
  • więcej magnezu niż czekolada
  • więcej błonnika niż owies
  • więcej nienasyconych kwasów tłuszczowych niż inne zboża
  • jego białko jest bardziej wartościowe niż sojowe
  • skrobia bardziej lekkostrawna niż kukurydziana
  • nie zawiera glutenu !!!
  • ma dużą zawartość skwalenu - lipidu opóźniającego procesy starzenia
  • zawiera dużo błonnika
  • witaminy z grupy D, A, E i C
  • zawiera cynk, potas, fosfor
  • posiada wszystkie aminokwasy egzogenne, czyli takie które organizm nie może syntetyzować samodzielnie, muszę być dostarczane w pożywieniu
I co przekonałam Was? Zatem poniżej znajdziecie przepis z wykorzystaniem tego zboża :)

Składniki:
200 g amarantusa
3 cukinie
2 cebule
0,5 kg pieczarek
pół papryki czerwonej
pół papryki żółtej
pół papryczki chili - jak ktoś lubi wersję pikantniejszą
2 ząbki czosnku
sos sojowy
sól
pieprz
papryka ostra
rozmaryn
olej rzepakowy
parmezan tarty

Przygotowanie:
Amarantus przygotowujemy według przepisu na opakowaniu (musi spęcznieć).
W międzyczasie cebulę należy pokroić w kostkę i zeszklić na oleju, dodać umyte, pokrojone w kostkę pieczarki oraz papryki. Warzywa poddusić na patelni, dodać gotowy amarantus a następnie wyciśnięte ząbki czosnku oraz sos sojowy i przyprawić do smaku.
Piekarnik nagrzać do 200 O C.
Cukinie należy obrać ze skórki i  wydrążyć gniazda nasienne. Do powstałych wgłębień nakładać nadzienie. Zapiekać w naczyniu żaroodpornym przez 20 min, dobrze jest przykryć folią aluminiową, żeby cukinie były soczyste.
Po 20 min wyjąć, posypać parmezanem i włożyć jeszcze na 5 min, już bez przykrycia.

SMACZNEGO !!!







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz