Co zawiera w swoim składzie:
- więcej wapnia niż mleko
- więcej żelaza niż szpinak
- więcej magnezu niż czekolada
- więcej błonnika niż owies
- więcej nienasyconych kwasów tłuszczowych niż inne zboża
- jego białko jest bardziej wartościowe niż sojowe
- skrobia bardziej lekkostrawna niż kukurydziana
- nie zawiera glutenu !!!
- ma dużą zawartość skwalenu - lipidu opóźniającego procesy starzenia
- zawiera dużo błonnika
- witaminy z grupy D, A, E i C
- zawiera cynk, potas, fosfor
- posiada wszystkie aminokwasy egzogenne, czyli takie które organizm nie może syntetyzować samodzielnie, muszę być dostarczane w pożywieniu
I co przekonałam Was? Zatem poniżej znajdziecie przepis z wykorzystaniem tego zboża :)
Składniki:
200 g amarantusa
3 cukinie
3 cukinie
2 cebule
0,5 kg pieczarek
pół papryki czerwonej
pół papryki żółtej
pół papryczki chili - jak ktoś lubi wersję pikantniejszą
2 ząbki czosnku
sos sojowy
sól
pieprz
papryka ostra
rozmaryn
olej rzepakowy
parmezan tarty
Przygotowanie:
Amarantus przygotowujemy według przepisu na opakowaniu (musi spęcznieć).
W międzyczasie cebulę należy pokroić w kostkę i zeszklić na oleju, dodać umyte, pokrojone w kostkę pieczarki oraz papryki. Warzywa poddusić na patelni, dodać gotowy amarantus a następnie wyciśnięte ząbki czosnku oraz sos sojowy i przyprawić do smaku.
Piekarnik nagrzać do 200 O C.
Cukinie należy obrać ze skórki i wydrążyć gniazda nasienne. Do powstałych wgłębień nakładać nadzienie. Zapiekać w naczyniu żaroodpornym przez 20 min, dobrze jest przykryć folią aluminiową, żeby cukinie były soczyste.
Cukinie należy obrać ze skórki i wydrążyć gniazda nasienne. Do powstałych wgłębień nakładać nadzienie. Zapiekać w naczyniu żaroodpornym przez 20 min, dobrze jest przykryć folią aluminiową, żeby cukinie były soczyste.
Po 20 min wyjąć, posypać parmezanem i włożyć jeszcze na 5 min, już bez przykrycia.
SMACZNEGO !!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz