sobota, 7 czerwca 2014

Papryki faszerowane amarantusem i warzywami

Za oknem piękna słoneczna pogoda, niech więc na stole zagoszczą wiosenne, soczyste barwy!
Proponuję Wam wegetariańską alternatywę faszerowanej papryki. 
Zamiast mięsa mielonego i ryżu, amarantus i inne ulubione warzywa :) Zatem do dzieła!

Składniki:
4 średniej wielkości papryki czerwone
1 cukinia
ok. 120 g pieczarek
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
ok 100 g amarantusa (wersja kaszy)
łyżka pasty z papryczek chili
sos sojowy
sól
pieprz
szczypta suszonego oregano
olej

Przygotowanie:
Paprykę myjemy, obcinamy główki i wydrążamy środki.
Amarantus przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Wszystkie warzywa myjemy i kroimy w kostkę.
Na patelni smażymy kolejno: cebulę, pieczarki i cukinię aż zmiękną, wyciskamy ząbki czosnku.
Doprawiamy do smaku sosem sojowym, solą, pieprzem, oregano. 
Ja najbardziej lubię wersję ostrą, dodałam zatem łyżeczkę pasty z papryczek chili.
Do całości dodajemy przygotowany amarantus, wszystkie składniki dobrze mieszamy.
Tak przygotowanym nadzieniem faszerujemy papryki, przykrywamy główkami i pieczemy przy ok godzinę w piekarniku w temperaturze 200 stopni.

ŻYCZĘ SMACZNEGO :)