Składniki:
ok 300 g (12 rurek) makaronu Cannelloni przygotowanego zgodnie z instrukcją na opakowaniu
szpinak mrożony 450 g (w sezonie letnim używam świeżych liści)
100 ml śmietany 12%
serek sałatkowy typu bałkańskiego 200 g - osobiście używam tego z Lidla, bardzo go lubię, bo nie jest słony; opcjonalnie może być feta
2 cebule
2 ząbki czosnku
ser Camembert z niebieską pleśnią - lubię posmak sera pleśniowego, oczywiście można użyć inny rodzaj sera np. mozzarellę
puszka pomidorów 400 g
mała papryczka chilli
sól
pieprz
bazylia 3 listki lub szczypta suszonej
gałka muszkatołowa
2 łyżki masła
olej rzepakowy
Przygotowanie:
SOS:
Pomidory przelewamy do wysokiego naczynia, dodajemy papryczkę chilli, ząbek czosnku, sól, pieprz, bazylię i blenderem miksujemy wszystkie składnik na gładki sos.
FARSZ:
Cebulę kroimy w kostkę. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy odrobinę oleju i podsmażamy cebulkę, dodajemy szpinak. Kiedy się rozpuści wyciskamy ząbek czosnku i doprawiamy gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Dodajemy pokruszony w kostkę serek. Całość dobrze mieszamy.
Żaroodporną formę wysmarowujemy na dnie oliwą. Makaron napełniamy farszem. Układamy go w formie, polewamy sosem pomidorowym, posypujemy serem.
Całość wkładamy do nagrzanego piekarnika i zapiekamy ok 30 min.
Wyjmujemy kiedy makaron zmięknie.
SMACZNEGO :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz