poniedziałek, 17 marca 2014

Ciasteczka owsiane z różnościami

Ciasteczka są bardzo szybkie w przygotowaniu. Dzięki płatkom owsianym mają dużo błonnika.
Jest smacznie i zdrowo :)

Składniki:
kostka masła 200 g
1/2 szklanki cukru trzcinowego
7 łyżek mąki
1 duże jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szklanka płatków owsianych
1/3 szklanki mielonych orzechów włoskich
dodatki według uznania (migdały,orzechy,kawałki czekolady, żurawina itp.)

Przygotowanie:
Masło ucieramy z cukrem na puszystą, gładką masę, dodajemy jajko dalej ucierając. Do masy wsypujemy zmielone orzechy włoskie i mieszamy.
W osobnej misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia oraz płatki owsiane. Składniki mokre i suche łączymy razem i wyrabiamy ciasto aż wszystkie dobrze się połączą i wstawiamy do lodówki na około pół godziny. Z ciasta formujemy kulki i delikatnie je spłaszczamy. Na wierzch wciskamy dodatki (ja użyłam to co aktualnie miałam w domu, czyli orzechy włoskie, migdały i kawałki czekolady).
Ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem dopieczenia. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika ( 180 stopni) i pieczemy około 15 minut. Z blaszki zdejmujemy dopiero kiedy ciasteczka ostygną.


SMACZNEGO !!!