poniedziałek, 14 lipca 2014

Lasagne ze szpinakiem i pomidorami

Wegetariańska wersja lasagne to doskonała alternatywa dla tradycyjnej wersji z mięsem mielonym.
Wbrew pozorom nie jest to pracochłonne danie, szczególnie jeśli wybierzemy wersję makaronu bez gotowania wstępnego. 

Składniki:
opakowanie makaronu do Lasagne (ja użyłam firmy Primo Gusto bez gotowania wstępnego) ok. 12 płatów
300 g świeżego szpinaku (lub mrożonego)
1 cebula
1 ząbek czosnku
3 pomidory
sól
pieprz
bazylia świeża lub suszonka
oregano świeże lub suszone
150 g sera żółtego startego lub mozzarelli
szczypta gałki muszkatowej 
olej

Przygotowanie:
Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę. Szpinak myjemy i siekamy. Wrzucamy do cebuli i podsmażamy. Wyciskamy ząbek czosnku, doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. 
Pomidory obieramy ze skórki, doprawiamy solą, pierzem, bazylią, oregano i miksujemy blenderem na gładki sos.
Rozgrzewamy w międzyczasie piekarnik do temperatury 180 stopni.
Do prostokątnego naczynia układamy warstwami: płaty makaronu, farsz szpinakowy, makaron, farsz, makaron. Wierzch zalewamy sosem pomidorowym, posypujemy startym serem i przykrywamy folą aluminiową. Pieczemy w piekarniku ok 35-40 minut, po tym czasie zdejmujemy folię aluminiową i pieczemy jeszcze ok 10 minut aż ser się lekko przyrumieni.
Po upieczeniu układamy na talerze i dekorujemy świeżą bazylią.

SMACZNEGO !!!