czwartek, 3 lipca 2014

Kasza jaglana z kolorowymi warzywami i tofu

Połączenie kolorów w tym daniu podoba mi się najbardziej.
Ubóstwiam ten czas, kiedy dostępnych jest tyle różnorodnych świeżych warzyw i owoców.
A mieszkając na wylocie z miasta blisko giełdy warzywnej mogę szaleć na eko-zakupach ile tylko dusza zapragnie :)

Składniki:
1 zielona cukinia
1 żółta cukinia
1 długa czerwona papryczka
1 młoda duża cebula
2 pomidory
kostka tofu naturalnego 180 g
ząbek czosnku
ok 200 kaszy jaglanej
sól 
pieprz
odrobina sosu sojowego
olej

Przygotowanie:
Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Cukinie sparzamy gorącą wodą i kroimy w talarki a następnie na połówki. Myjemy papryczkę i kroimy w kółka.  
Na rozgrzanym oleju smażymy najpierw cebulę, następnie dodajemy obie cukinie i paprykę.
Pomidory obieramy ze skórki, kroimy w kostkę, dodajemy do reszty warzyw.
Wyciskamy ząbek czosnku.
W międzyczasie przygotowujemy kaszę jaglaną według przepisu na opakowaniu.
Warzywa doprawiamy solą, pieprzem i odrobiną sosu sojowego. 
Tofu kroimy w kostkę i dodajemy na sam koniec do warzyw.
Odcedzoną kaszę mieszamy w warzywami. 
Podajemy z listkiem świeżego rozmarynu.

SMACZNEGO!!!