poniedziałek, 7 lipca 2014

Włoskie smaki, czy tagliatelle ze świeżymi pomidorami, kaparami i rukolą

Przepis idealny na letni posiłek, przypomina włoskie, upalne lato i dojrzałe w słońcu pomidory.
To niezwykłe połączenie sprawia, że z  prostych składników wychodzi bardzo smaczne danie.

Składniki:
200 g makaronu tagliatelle ( jak użyłam z lubczykiem)
3 duże dojrzałe pomidory 
kilka pomidorków koktajlowych 
1 cebula
2 ząbki czosnku
listki świeżego oregano lub bazylii (bądź suszone)
garść rukoli
tarty parmezan do posypania ( lub inny twardy ser)
kapary - ja użyłam te z zalewy
szczypta cukru
sól 
pieprz
oliwa

Przygotowanie:
Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu.
Cebulę obieramy i kroimy w kostkę i podsmażamy na oliwie. 
Pomidory obieramy ze skórki, dodajemy zioła (oregano, bazylia), szczyptę cukru i miksujemy blenderem na gładki sos, wlewamy na patelnię jak cebulka będzie zeszklona. Następnie wyciskamy czosnek, doprawiamy solą i pieprzem i dodajemy kapary (kilka sztuk do smaku).
Nakładamy na talerz w kolejności: makaron, sos pomidorowy, garść rukoli i posypujemy serem. Dekorujemy pomidorkami koktajlowymi.


SMACZNEGO !!!